Fakultetni utrip

Dan zveze EUTOPIA
14/05/2024

13. maja 2024 je v Hiši Evropske unije v Ljubljani potekal Dan Zveze EUTOPIA. Rdeča nit dogodka, ki je potekal na vseh desetih partnerskih univerzah Zveze EUTOPIA, so bili izzivi trajnosti in podnebnih sprememb.

Po okrogli mizi, ki je osvetlila vlogo Univerze v Ljubljani pri oblikovanju podnebnih rešitev za prihodnost, so izbrane učne skupnosti predstavile svoje aktivnosti na temo podnebnih izzivov in rešitev. Predstavljena je bila tudi učna skupnost Globalne povezave – Transdisciplinarni pristop, ki jo na naši fakulteti vodi prof. dr. Andreja Žgajnar Gotvajn. Ta učna enota je usmerjena k internacionalizaciji in transdisciplinarnem pristopu k učenju in raziskovanju na dodiplomskem in podiplomskem študiju. V preteklih letih (2021-2024) smo skupaj s partnerji Univerzo Pompeu Fabra (Barcelona, Španija), Univerzo CY Cergy Paris (Francija) in Univerzo v Warwicku (Velika Britanija) izvedli že štiri spletne dogodke na tematiko okolja in migracij, ki so trajali on enega dne do enega meseca. Pri aktivnostih te učne skupine je sodelovalo več kot 300 študentov partnerskih univerz, različnih stopenj in smeri.

V drugem delu dogodka so v sklopu »Podnebne spremembe – študentske rešitve« svoje delo predstavile skupine študentov. Prva se je ukvarjala s problematiko shranjevanja latentne toplote z uporabo fazno spremenljivih materialov (PCM) za energetsko učinkovite in trajnostne gradnje pod mentorstvom doc. dr. Nataše Čelan Korošin s Katedre za anorgansko kemijo. Drugo interdisciplinarno skupino (BArCh-Wood) za arheološke, kemijske, pedološke in lesarske raziskave na Ljubljanskem barju pa je vodila mentorica Lana Nastja Anžur s Katedre za analizno kemijo.

Celoten program dogodka najdete na spletnem naslovu

https://www.uni-lj.si/assets/Projektna-pisarna/Eutopia/Dan-zveze-EUTOPIA_podrobni-program.pdf.