Fakultetni utrip

Karierni sejem BioFair 2024
07/06/2024

V torek in sredo, 14. in 15. maja 2024, je v prostorih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo UL potekal največji karierni dogodek za študente ved o življenju - BioFair. Udeležilo se ga je več kot 800 študentov, zaposlenih, strokovnih delavcev ter ostalih obiskovalcev. Dogodek že tretje leto zapored organizirajo študenti neprofitnega študentskega društva BEST. V dveh dnevih se je na stojnicah predstavilo 23 vodilnih podjetij biotehnološkega sektorja ter raziskovalnih inštitutov, študenti pa so se lahko na fakultetni stojnici pozanimali tudi o nadaljnjem študiju na UL FKKT. Na stojnici so imeli možnost pogovora s kariernim delavcem Klemnom Marinčičem iz Kariernih centrov UL, kjer so lahko izboljšali svoj življenjepis ter se pripravili na hitre razgovore. Hitri razgovori so 10-minutni pogovori, na katere so se študenti prijavili zaradi iskanja študentskega dela, prakse ali zaposlitve, razgovore pa je ponujalo 13 podjetij.

V okviru dogodka je v torek ob 16. uri potekal tudi BioKviz, kjer se je 17 ekip med sabo pomerilo v znanju iz splošne biologije, kemijskih elementov, biokemijskih procesov, spolno prenosljivih bolezni in onkologije. Kviz je bil organiziran s pomočjo podjetja Novartis, ki je za prve tri ekipe tudi priskrbelo nagrade, organizacijska ekipa pa je poskrbela za pogostitev med odmorom.

Dogodek se je 15. maja zaključil s simpozijem, ki je letos nosil naslov “Dekodiranje skrivnosti celic: AI v boju proti raku”. Skozi predavanja vodilnih strokovnjakov smo skupaj s 120 udeleženci raziskovali, kako lahko umetna inteligenca pripomore k boljšemu razumevanju bioloških procesov raka, hitrejši diagnostiki, personaliziranemu zdravljenju in napovedovanju poteka bolezni. Simpozij je potekal v obliki 15-minutnih predavanj. Spremljali smo naslednja predavanja: izr. prof. dr. Aleksander Sadikov: Osnove AI, prof. dr. Simon Podnar: Diagnostika možganskih tumorjev iz rezultatov rutinskih krvnih preiskav z uporabo strojnega učenja, dr. Janez Štrancar: Dekodiranje skrivnosti celic z avtomatizirano translacijsko tehnologijo – HI proti AI, dr. Tilen Kranjc: Če ne vidim, še ne pomeni, da ni res – AI in analiza slik pri odkrivanju novih zdravil, prof. dr. Tihomir Tomašič: Uporaba umetne inteligence pri razvoju novih protirakavih zdravilnih učinkovin, dr. Dominik Gaser: Novartisove tehnologije za razvoj onkoloških zdravil in primeri uporabe AI. Po predstavitvah so udeleženci lahko nadaljevali pogovor s predavatelji na zaključni pogostitvi.

Za pomoč pri organizaciji dogodka se zahvaljujemo študentskemu društvu BEST, vsem sodelujočim podjetjem, partnerjem, govorcem na simpoziju, letnima sponzorjema društva BEST (Kearney in Petrol), organizacijski ekipi in udeležencem, ki so BioFair 3.0 naredili najboljšega do sedaj.

V organizacijski ekipi so sodelovali študenti Univerze v Ljubljani: Neja Brumec, Blaž Bandur, Zara Bunc, Neža Bajec, Deni Krašna, Mojca Rob, Eva Šart, Lara Likar, Klara Beton, Pia Mencin, Elena Velkoska, Karin Kunstelj, Jon Žnidarčič, Tjaša Lešnik, Kaja Baler in Eva Kos.