Fakultetni utrip

Ekipa UL FKKT zmagovalka tekmovanja Labs to Market
15/11/2023

V sklopu festivala UNI.MINDS, ki je potekal po Sloveniji med 16. In 25. oktobrom, se je na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani potekalodvil dogodek Deep Tech Demo Day kjer so se tako bodoči kot že ustanovljeni najobetavnejši "deeptech" slovenski startupi postavili v ospredje in predstavili svoje inovativne tehnološke rešitve ter najnovejše dosežke pred občinstvom. Gre za največji slovenski festival za gradnjo inovacijske skupnosti ter vzpostavljanje partnerstev med akademskim okoljem in gospodarstvom.

From Labs to Market | LUI

Na dogodku so se predstavilia tako bodočia zagonska podjetja startupi kot tudi tistia, ki že aktivno delujejo na trgu. Njihove inovacije naslavljajo izzive v različnih industrijah, vključno z zdravstvom, transportom, elektroporacijsko tehnologijo, temperaturnimi indikatorji, industrijsko tehnologijo ter potresnim inženirstvom. Ekipa MediGuide, katere člana sta tudi prof. dr. Jernej Iskra in dr. Griša Prinčič z naše fakultete, je v sodelovanju z Univerzitetnim Ljubljanskim Kkliničnim Ccentrom Ljubljana predstavila inovacijo za izdelavo 3D-tiskanih modelov kosti pacientov na osnovi iz CT-skenov. Inovacija omogoča kirurgom bolj natančno pripravo na operacije ter zmanjšuje možnost napak.

V sklopu programa je Ljubljanski Uuniverzitetni Inkubator (LUI) ekipi MediGuide podelil nagrado za največji napredek v letu od inkubacije. »Projekt Labs to Market, ki ga izvaja LUI, ni le delavnica, kjer se naučimo osnovnih veščin razmišljanja o komercializaciji naše ideje oziroma tehnologije. Seveda je to pomembno, še pomembnejše pa je spoznati prave ljudi, ki nas na poti do uresničevanja podjetniške strasti vodijo. Pa ne samo izjemni organizatorji dogodka, ampak tudi potencialni novi člani podjetniške skupine, ki sem jih spoznal na dogodku in s katerimi sedaj tesno sodelujemo,« je povedal Prinčič za Dnevnik (povezava: https://www.dnevnik.si/1043034900).