Fakultetni utrip
Novozymes: tekmovanje - model za napovedovanje termostabilnosti encimov
10/10/2022
Encimi so proteini, ki katalizirajo različne kemijske reakcije v živih organizmih. Razumevanje in napovedovanje termostabilnosti encimov je eden glavnih problemov v biotehnologiji, s katerimi se sooča Novozymes, eden največjih proizvajalcev encimov na svetu s sedežem na Danskem. Encimi so namreč stabilni le v določenem temperaturnem območju, zato si Novozymes prizadeva odkriti variante encimov, ki bi bile bolj robustne oziroma stabilne tudi pri bolj ostrih pogojih (npr. višja temperatura). Razvoj algoritmov za napovedovanje termostabilnosti encimov je izjemno zanimiv za Novozymes, zato podjetje organizira tekmovanje, kjer bi študenti razvili model za napovedovanje/rangiranje termostabilnosti različnih variant encimov. Nagrada za zmagovalno skupino je 12,000 USD, za drugo mesto 8,000 USD in za tretje 5,000 USD. Tekmovanje se je že začelo in traja do 27. decembra.
Več si lahko preberete na https://www.kaggle.com/competitions/novozymes-enzyme-stability-prediction