Fakultetni utrip

Poletna šola kemijskih znanosti 2024
26/06/2024

Ta teden na naši fakulteti gostimo 15 slovenskih dijakinj in dijakov, ki se bodo v naših laboratorijih spoznali z različnimi področji dela na fakulteti.

Poletno šolo kemijskih znanosti 2024 organizirata Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani in Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Posamezne delavnice poletne šole vodijo mag. Marija Kisilak, dr. Berta Košmrlj, dr. Marta Počkaj, dr. Ula Rozman, dr. Tina Skalar, in mag. Jernej Imperl. Pomagali bodo še dr. Gabriela Kalčikova, Karmen Klančar, Branka Miklavčič, Mojca Žitko, dr. Marko Krivec in Matjaž Malavašič.

Vodja poletne šole je viš. pred. dr. Andrej Godec.

Poletno šolo sta v imenu fakultete otvorila dekanja fakultete prof.dr. Andreja Žgajnar Gotvajn in viš. pred. dr. Andrej Godec.

V imenu Zveze za tehnično kulturo Slovenije pa je udeleženke in udeležence pozdravil njen glavni tajnik Jožef Školč.
Dijakinje in dijaki so po uvodnih dodatnih navodilih v zvezi z varnim delom v laboratoriju takoj pričeli z delom.

Torkovo delavnico iz analizne kemije je pripravil mag. Jernej Imperl, pomagala pa mu je Mojca Žitko. V tej delavnici iz analizne kemije so se spoznali z dvema klasičnima metodama analize - gravimetrijo in titrimetrijo. Najprej so z gravimetrijo določili vsebnost kalcija v vzorcu kalcijeve šumeče tablete, in enako določitev nato opravili še z moderno instrumentalno metodo. Popoldne pa so z dvema vrstama titracije določili količino bakra v neznanem vzorcu.
V sredo je bila dopoldne na vrsti delavnica iz anorganske kemije. V tej delavnici so z večstopenjsko sintezo iz elementarnega bakra pripravili bakrov(I) klorid. Pri tem so spoznali osnovne postopke v sintezni kemiji. Ker se spojine, ki vsebujejo baker v oksidacijskem stanju +1, zlahka oksidirajo, pa so se  seznanili tudi s postopki, s katerimi takšno oksidacijo preprečimo. Delavnico je vodila dr. Marta Počkaj, pomagala pa je Karmen Klančar.Letos so našo poletno šolo podprla naslednja podjetja: Analysis Adria d.o.o., Chemass d.o.o. in Mikro+Polo d.o.o.

Vsem se za pomoč najlepše zahvaljujemo.

Tekst je pripravil: viš. pred. dr. Andrej Godec

 

 

 

 

 

 

 

 

A black and blue logo Description automatically generated