Fakultetni utrip

Teden trajnostne organske kemije na UL FKKT (projekt Digichem)
27/07/2023

Zaključek predmeta Trajnostna organska kemija v sklopu projekta Digichem z enotedenskimi dejavnostmi na UL FKKT

Erasmus+ projekt »Digichem: Creating a Digital Study Environment for Sustainable Chemistry« (Digichem: ustvarjanje digitalnega učnega okolja za trajnostno kemijo) združuje štiri univerze (Univerzo Justusa Liebiga v Giessnu, Univerzo v Ljubljani, Univerzo v Padovi in Univerzo v Zagrebu) v štirih skupnih predmetih s področja trajnostne kemije na 2. stopnji študija.

Po uspešno izvedenem predmetu Uvod v trajnostno kemijo (Introduction to Sustainable Chemistry) na Univerzi v Padovi smo v drugem semestru organizirali predmet Trajnostna organska kemija (Sustainable Organic Chemistry) na UL FKKT, ki je bil na voljo tudi rednim študentom UL. Tekom semestra smo imeli predavanja na daljavo, v prvem tednu julija pa smo se zbrali na UL FKKT, kjer so se študentje posvetili vajam ter seminarju.

Glavni cilj tega predmeta je bil kritično ovrednotiti in izboljšati posamezne kemijske procese, kar je ključni vidik zelene kemije, ki zahteva inovativno in nekonvencionalno razmišljanje ter multidisciplinaren pristop. Študentje so dokazali svojo sposobnost premagovanja teh izzivov in prikazali globoko razumevanje trajnostnih načel ter njihove uporabe v organski kemiji.