Fakultetni utrip

UL FKKT med desetimi najpomembnejšimi dosežki UL v letu 2023
27/11/2023

Univerza v Ljubljani vsako leto na podlagi prejetih predlogov fakultet in akademij izbere deset najpomembnejših raziskovalnih dosežkov. Letos je bilo oddanih 55 predlogov, med najpomembnejše raziskovalne dosežke pa je bil izbran tudi dosežek raziskovalcev z naše fakultete: Raziskava določanja starosti zgodovinskih knjig z uporabo spektroskopskih podatkov v intervalu bližnjega infrardečega sevanja (NIR) v kombinaciji z metodami strojnega učenja.

Slika 1 Oblikovanje ilustracije: Nina Čavž

Raziskava je bila opravljena v okviru projekta Marie Skłodowska-Curie UNCERTIR, ki ga je vodila dr. Floriana Coppola med letoma 2021 in 2023. V raziskavi sta z naše fakultete sodelovala še dr. Jernej Markelj, z Univerze Cagliari dr. Luca Frigau in prof. dr. Claudio Conversano, iz Narodne in univerzitetne knjižnice pa dr. Jasna Malešič. V raziskavi so prvič sistematično raziskali vire negotovosti pri datiranju papirja iz obdobja med letoma 1851 in 2000. Rezultati, ki so objavljeni v vrhunski kemijski reviji »Journal of the American Chemical Society«, so pokazali, da je možno papir neporušno datirati na do 2 leti natančno.

Več si lahko preberete v članku: “Near-Infrared Spectroscopy and Machine Learning for Accurate Dating of Historical Books”.