Fakultetni utrip

20. obletnica mednarodnega magistrskega študijskega programa MESC
03/07/2024

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani je ena izmed partneric mednarodnega magistrskega študijskega programa MESC (ang. Materials for Energy Storage and Conversion, tudi i-MESC). Program od ustanovitve leta 2004 velja za izobraževalni program mreže odličnosti Alistore, saj odgovarja na vse večje potrebe po izobraževanju strokovnjakinj, strokovnjakov s področja elektrokemije in zelenih tehnologij, ki sodijo v sklop evropskega zelenega dogovora. Prav v tem tednu, med 3. in 5. julijem 2024, v Amiensu v Franciji, praznujejo 20. obletnico od oblikovanja magistrskega študijskega programa.

 

i-MESC (Interdisciplinarnost v materialih za shranjevanje in pretvorbo energije) je ambiciozen in edinstven dvoletni magistrski študijski program, ki študentke in študente izobražuje na področju pridobivanja, pretvorbe in skladiščenja energije. Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (UL FKKT) se je konzorciju priključila pred petimi leti, ko je skupaj z Université de Picardie Jules Verne (Francija), Université Toulouse III - Paul Sabatier (Francija), Politechnika Warszawska (Poljska) in Universidad del País Vasco (Španija) uspešno pridobila evropska sredstva za izvajanje skupnega študijskega progama.

Letošnja generacija programa i-MESC povezuje 30 študentk, študentov, izbranih izmed 750 prijavljenih. Študentke, študenti bodo v sklopu študija obiskali vsaj tri države in zaključno magistrsko delo opravili na univerzah, inštitutih in industrijah po svetu. Z reševanjem praktičnih problemov z izsledki raziskav pripomorejo k reševanju aktualnih bazičnih in aplikativnih problemov s področja baterij, gorivnih celic, elektrolizerjev ter drugih načinov shranjevanja in pretvorbe energije. Vsebina programa zaobjema tako znanstveno kot tehnološko znanje elektrokemijskega shranjevanja in pretvorbe energije, ob tem pa se osredotoča na razvijanje mehkih veščin, kot so vodenje projektov, komunikacija, etika in integriteta, priprave na strokovne razgovore, intelektualna lastnina in ustanavljanje zagonskih podjetij.

 

Študentke in študenti študijskega programa se zaposlujejo v samem vrhu globalnih podjetij s področja energetskih materialov (Umicore, RS2) in na prestižnih univerzah po svetu. i-MESC študijski program zaradi svoje transdisciplinarnosti, novih učnih pristopov in vpetosti v mednarodni prostor sledi trendom sodobnega pristopa poučevanja in raziskovanja, zato v marsičem orje ledino v slovenskem prostoru. "Študijski program MESC sem doživel kot akademsko intenziven program, ki mi je omogočil široko razumevanje kemije materialov za energetiko. Zelo pomembna je tudi mednarodna komponenta, ki je razširila moja obzorja ter omogočila navezavo stikov z znanstveniki in študenti celega sveta. Ta študij je imel pomemben vpliv na mojo nadaljnjo karierno pot. Pridobljeno znanje in raziskovalne izkušnje so mi omogočile zaposlitev na Kemijskem inštitutu, kjer opravljam svoje doktorske raziskave s področja modeliranja procesov v materialih za shranjevanje energije na atomski ravni. Program je bil temelj za moje trenutno raziskovalno delo. To namreč vključuje tudi sodelovanje z mednarodno najuspešnejšimi raziskovalci – z nekaterimi sem prišel v stik prav preko programa MESC," je o programu povedal Ervin Rems, zaposlen na Kemijskem inštitutu.

"Biti del skupnosti MESC je zame velik ponos in velika čast. Za nekoga, ki je nedavno zaključil študij, je neverjetno razmišljati o 20-letni zgodovini tega programa. Čutim neizmerno hvaležnost. Hvaležen sem, da sem diplomant MESC in član te mednarodne, raznolike in živahne skupnosti. Študij na Poljskem, v Franciji in v Sloveniji v okviru programa MESC ni bil le visokokakovosten, temveč je utrl pot moji nadaljni akademski karieri na področju kemije materialov. V Evropi sem spisal polno dragocenih spominov. Programu MESC želim vse najboljše in se veselim, kaj vse bo še ponudil znanstvenemu svetu," je dodala Maris Minna Mathew, mlada raziskovalka na UL FKKT.  

Letos je konzorcij ponovno kandidiral na zelo kompetitivnem in prestižnem programu "Erasmus Mundus Joint Master" (EMJDP) ter uspešno pridobil sredstva, ki bodo omogočala izvajanje programa naslednjih pet let. Prav tako bo evropska industrija (Umicore (Belgija), RS2E (Francija) naslednjih pet let letno podeljevala vsaj 10 štipendij študentom MESC programa.