Obvestila

S proteomiko do identifikacije pivovarskih proizvodov v slikah
15/06/2023

Proteomika, t.j. analiza celotnega seta proteinov v vzorcu, je veja analizna kemije, ki se izjemno hitro razvija z razvojem vedno boljših masnih spektrometrov z izjemno resolucijo. Med drugim omogoča identifikacijo izvora proteinov tudi v predmetih kulturne dediščine, kar je zanimivo za kustose, zgodovinarje in konservatorje-restavratorje, saj nam veliko pove o tehnikah izdelave.

Dr. Fabiana Di Ginavincenzo, podoktorska raziskovalka v Laboratoriju za dediščinsko znanost Katedre za analizno kemijo je med doktorskim študijem na Univerzi v Kopenhagnu v sodelovanju z Narodno galerijo in Kraljevo Akademijo na Danskem analizirala več platen znanih slikarjev Danske zlate dobe Eckersberga in Købkeja in v osnovnem premazu identificirala beljakovine iz žitnih zrn in kvasovk. To kaže na uporabo pivovarskih proizvodov pri pripravi platen v delavnici Kraljeve Akademije za likovno umetnost na Danskem.

Peptide, ki jih je pridobila z encimsko razgradnjo beljakovin, je analizirla s tekočinsko kromatografijo v kombinaciji s tandemsko masno spektrometrijo. Aminokislinsko zaporedje peptidov je primerjala z bazo podatkov ter ugotovila ne samo beljakovino, kateri pripada peptid, ampak tudi biološko vrsto, ki je vir beljakovin. S pomočjo sprememb v masi in kemijskih sprememb je mogoče razkriti tudi stopnjo in vrsto poškodbe beljakovine.

Rezultati so bili objavljeni v znanstvenem članku v prestižni reviji 'Science Advances' (IF 14,98).

Novico so povzeli številni mediji: The Smithsonian Magazine, Science, Washington Post in drugi, o raziskavi pa Dr. Di Gianvicenzo pripoveduje tudi v podkastu revije Science (28,30 min): »Science: Talk tongues, detecting beer, and shifting perspectives on females«

Ena od slik, ki v osnovnem premazu vsebuje beljakovine žit in kvasovk. C.S. Købke “Udsigt fra loftet på Kornmagasinet ved bageriet i Kastellet - Pogled iz žitnice v pekarni citadele v Kopenhagnu” (KMS1662), Državni muzej za umetnost (Kopenhagen, Danska).

Dr. Fabiana Di Gianvincenzo med vzorčenjem roba platna za proteomsko analizo.