Raziskovalne novice

Sodelavci FKKT pridobili koordinatorski Twinning projekt
28/03/2024

Na razpisu Evropske komisije HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02 so sodelavci UL FKKT pod vodstvom prof. dr. Polone Žnidaršič Plazl pridobili Twinning projekt z naslovom Dvojčenje za gradnjo odličnosti in inovativnih rešitev v pretočni katalizi (angl. Twinning for Building Excellence and Innovative Solutions in Flow Catalysis) – FlowCat. Gre za tretji koordinatorski projekt te vrste, ki ga je pridobila Univerza v Ljubljani, na tokratnem razpisu pa naj bi odobrili 100 projektov izmed 848 prijav.

Projekt v skupni vrednosti 1,5 mio EUR, od česar je več kot polovico sredstev namenjeno koordinatorski instituciji UL FKKT, bo trajal 3 leta, s pričetkom v oktobru 2024. Vanj bo vključenih več kot 30 sodelavcev Katedre za kemijsko procesno, okoljsko in biokemijsko inženirstvo,  Katedre za biokemijo, Katedre za organsko kemijo in Katedre za anorgansko kemijo. V projektu sodelujejo akademski partnerji s Politehniške univerze v Milanu, Univerze Aldo Moro v Bariju (oba Italija), Tehniške univerze v Gradcu (Avstrija) ter Katoliške univerze v Leuvnu (Belgija), poleg njih pa še podjetje Sustainable Momentum SL (Španija).

Cilj projekta je razvoj kontinuirnih (bio)katalitskih procesov za valorizacijo surovin na osnovi biomase. Na UL FKKT bomo organizirali številne delavnice in predavanja, v okviru katerih bodo eminentni raziskovalci s partnerskih institucij prenašali znanje našim sodelavcem, mlajši raziskovalci pa bodo izvajali skupne raziskovalne projekte tudi na tujih partnerskih institucijah, s čimer bodo prenašali znanje na FKKT UL ter pridobili mednarodna poznanstva in izkušnje.