Fakultetni utrip

Uspešna organizacija kongresa EuroBiotech 2023 v Ljubljani
23/10/2023

Med 4. in 6. oktobrom 2023 je v Hotelu Slon v Ljubljani pod okriljem Združenja evropskih mrež za biotehnologijo (European Biotechnology Thematic Network Association – EBTNA) potekal kongres EuroBiotech 2023, ki ga je soorganizirala Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo  Univerze v Ljubljani  (UL FKKT). Prof. dr. Polona Žnidaršič Plazl z UL FKKT je predsedovala lokalnemu znanstvenemu in organizacijskemu odboru, v katerem sta bila še prof. dr. Maja Ravnikar z Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) in prof. dr. Bruno Zelić z Univerze v Zagrebu. Med vabljenimi predavatelji je bilo veliko uglednih slovenskih znanstvenikov s področja biotehnologije, med njimi tudi prof. dr. Aleš Podgornik z UL FKKT, otvoritveno  predavanje pa je imel prof. dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Na otvoritveni slovesnosti je udeležence pozdravila tudi prof. dr. Helena Prosen, prodekanja UL FKKT.

Kongres EuroBiotech 2023 je privabil več kot 170 udeležencev iz akademskih krogov in industrije z vsega sveta. Omogočil je izmenjavo najnovejših raziskovalnih dosežkov na področju medicinske, industrijske, živilske, kmetijske, rastlinske in živalske, okoljske in morske biotehnologije ter biokatalize in bioprocesnega inženirstva. Udeleženci so svoje rezultate predstavili v obliki predavanj in postrov ter v številnih neformalnih diskusijah, industrijski razstavljalci pa so predstavili svoje izdelke.

V okviru kongresa je 4. oktobra potekal tudi posvet o industrijski biotehnologiji v Sloveniji, ki so ga organizirale prof. dr. Polona Žnidaršič Plazl z UL FKKT, prof. dr. Maja Ravnikar z NIB in Mateja Urlep iz Niba Labs. Najvišji predstavniki pristojnih ministrstev Republike Slovenije, univerz in raziskovalnih inštitutov ter predstavniki biotehnoloških in farmacevtskih podjetij iz Slovenije so skupaj z udeleženci kongresa razpravljali o izzivih, ki jih v Slovenijo prinašajo velike investicije na področju farmacije in biotehnologije. Posebni gost posveta je bil prof. dr. Marko Mihovilovic, dekan Fakultete za tehniško kemijo Tehniške Univerze na Dunaju, ki je predstavil vzpostavitev meduniverzitetnega študija Zelena kemija in primer dobre prakse spodbudnega ekosistema za razvoj biotehnologije v Vzhodni Avstriji. Na posvetu je bila izpostavljena velika potreba po kadrih na področju biotehnologije, biokemije in kemijskega inženirstva. Ob tem je rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, poudaril pomen dodatnega financiranja tovrstnih študijskih programov.

Fotografije: Ercan Kurt, Marko Božinović, Tadej Menegatti, Borut Šketa

 

Kongres EuroBiotech 2023 je otvorila prof. dr. Polona Žnidaršič Plazl, udeležence pa je v imenu UL FKKT pozdravila prodekanja prof. dr. Helena Prosen.

 

Glavni panelisti na posvetu o industrijski biotehnologiji v Sloveniji so bili (od leve proti desni): Matevž Frangež, državni sekretar na Ministrstvu Republike Slovenije za gospodarstvo in turizem, dr. Mateja Kramer, globalna vodja inovacij in strateških projektov pri Novartisu, dr. Gregor Kosec, direktor razvoja in soustanovitelj podjetja Acies Bio, prof. dr. Marko Mihovilovic, dekan Fakultete za tehniško kemijo Tehniške univerze na Dunaju, Jakob Gajšek, direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, dr. Špela Stres, v. d. direktorja Javne agencije za inovacije in raziskave Republike Slovenije, in moderatorka Mateja Urlep, Niba Labs.

Skupinska slika udeležencev kongresa.

Nagrado Mariapia Viola Magni za najboljšo ustno predstavitev je dr. Nini Muratovska z Univerze v Lundu, Švedska, podelil predsednik EBTNA, prof. dr. Munis Dundar.