Obvestila

Poletna šola krožnega gospodarstva
19/06/2024

 

Odprte so prijave na Poletno šolo krožnega gospodarstva, ki bo potekala od 2. do 5. septembra 2024, na Univerzi Justus Liebig v Giessnu v Nemčiji.

***

Poletna šola krožnega gospodarstva je del projekta CLOCKS (CLOCKS - CLOsing the loop: building Circular sKillS on the entire value chain - clocksproject.eu), ki ga sofinancira EIT Raw Materials in koordinira Univerza v Padovi.

Letošnja poletna šola ima naslov „Circularity and sustainability by design“ in se bo osredotočila na dizajn oz. na dimenzijo zasnove in ustvarjanja v procesu v krožnega gospodarstva. Strokovnjaki iz akademskih krogov in podjetij se bodo soočali z naslednjim vprašanjem: Kako ustvariti trajnostne in ponovno uporabne izdelke z energetsko učinkovito, okolju prijazno proizvodnjo iz surovin, ki niso škodljive za živa bitja in naravno okolje?

Šola bo potekala od 2. do 5. septembra 2024 na Univerzi Justus Liebig v Giessnu v Nemčiji.

 

PROGRAM

Program poletne šole je multidisciplinaren ter zajema različne teme, kot so krožna kemija; materiali, ki se uporabljajo za ekološki dizajn: steklo, materiali za baterije, platinska skupina kovin, druge žlahtne kovine, minerali, plastika, fotokatalizatorji, tekstil; trajnostni dizajn: baterije, električni motorji in gorivne celice; krožni pametni telefoni; digitalizacija: digitalni potni listi za baterije; krožni katalizatorji; uporaba encimov kot zelena(a) alternativa običajnim katalizatorjem; dizajn na osnovi rastlin; metodološka orodja: umetna inteligenca, modeliranje in načrtovanje eksperimentov za izboljšanje krožnosti in trajnosti; vrednotenje procesov: orodja za merjenje krožnosti; teorija entropije.

Cilj poletne šole je zagotoviti akademsko izkušnjo, povezano s krožnim gospodarstvom. Vsebina modulov bo predvsem tehnične in znanstvene narave, vendar bodo vključeni tudi nekateri multidisciplinarni in transverzalni moduli. Usposobljeni predavatelji iz akademskih krogov, raziskovalnih inštitutov, podjetij in institucij bodo predstavili poglobljene študije različnih vidikov vrednostne verige.

 

URNIK IN TEMATIKA PREDAVANJ

Teden poletne šole vključuje naslednje vsebine:

- 23 ur predavanj (moduli po 1 ali 2 akademski uri, 1 ura = 45 min).

- hachathon z izzivi s področja industrije (samo za doktorske študente)

Urnik s predavatelji, naslovi predavanj in povzetki je priložen je dostopen na naslednji povezavi.

 

ZA KOGA?

Šola je namenjena mednarodnim doktorskim študentom, strokovnjakom in zaposlenim. Študenti magistrskega študija imajo tudi možnost udeležbe, če bodo po roku za prijavo še prosta mesta. Vendar jim svetujemo, da se kljub temu prijavijo vnaprej. Sprejetih bo največ 100 udeležencev.

 

STROŠKI UDELEŽBE

 

- Udeležba za študente Univerze v Ljubljani je brezplačna.

 

PRIJAVA

Kotizacija vključuje:

- udeležbo na vseh predavanjih

- udeležbo na hackathonu in nagrade

- učno gradivo

- dostop do dodatnih dejavnosti projekta

- 2 odmora za pijačo in prigrizek/dan

- pico v torek zvečer

- mreženje

 

Kotizacija NE vključuje:

- nastanitve (na spletni strani Poletne šole je objavljenih nekaj predlogov, vendar si mora vsak udeleženec nastanitev rezervirati sam).

- potnih stroškov

- kosila in večerje

 

DODATNE DEJAVNOSTI PROJEKTA

Lahko se udeležite še dodatne dejavnosti v okviru projekta CLOCKS:

- MOOC o termodinamičnih fizikalnih količinah, pomembnih za krožno gospodarstvo (priprava je v teku)

 

CERTIFIKAT

Potrdilo o udeležbi z možnostjo priznavanja 5 ECTS kreditnih točk in podrobno navedeno vsebino šole, podpisano s strani koordinatorice projekta (prof. dr. Silvia Gross (Univerza v Padovi)) in vodje poletne šole (prof. dr. Bernd Smarsly, Univerza Justus Liebig v Giessnu), bo izdano, v kolikor se boste udeležili 80 % predavanj.

 

PRIDRUŽITE SE!

Rok prijave: 31. julij

Če se želite udeležiti Poletne šole, prosimo, da izpolnite prijavnico, ki jo najdete tukaj.